• 250 î.Hr.-224 d.Hr. sau 224-640 d.Hr. - Bateria de la Bagdad
  Sub această denumire sunt referite nişte vase ceramice (din lut) descoperite în Irak, pe teritoriul istoric al Mesopotamiei. În 1940, Wilhelm König, directorul german al Muzeului Naţional din Irak, a speculat cum că acestea ar fi fost celule galvanice, folosite pentru galvanizarea aurului pe obiecte de argint. Nu există o confirmare a unei astfel de ipoteze dar, dacă ar fi adevărată, atunci avem de a face cu o primă formă de celulă galvanică.
Structural, este vorba de o tijă de fier introdusă pe axul unui cilindru din cupru, izolate între ele cu bitum. Sistemul este montat în nişte vase din lut.

  • 1791 - Luigi Galvani
  a descoperit “electricitatea animală”, demonstrând o legătură între activitatea musculară şi electricitate. El a construit un circuit electric închis, folosind două bucăţi de metal (diferite) şi o broască, şi a publicat, în 1791, studiul în care observa că picioarele broaştei zvâcnesc la contactul cu metalul, chiar dacă aceasta este moartă.

  •  1790-1800 - Alessandro Volta
  a efectuat o serie de experimente folosind metale încărcate cu sarcini electrice pozitive sau negative şi înlocuind ţesutul animal cu carton îmbibat cu apă sărată. Măsurând potenţialul electric, a descoperit că, în sistemul său – celula voltaica – construit cu discuri de zinc şi cupru interconectate cu o punte de sare, circulă curent electric. Concluzia sa a fost ca atunci când se folosesc anumite fluide pe post de conductori pentru a produce o reacţie chimică între metale sau electrozi, se generează un flux continuu al unei forţe electrice. Următorul pas a fost de a suprapune mai multe celule voltaice, crescând astfel tensiunea şi obţinând astfel prima baterie electrică.

  • 1834 - Michael Faraday
  a studiat pilele electrice şi a creat legile cantitative ale electrochimiei.

  • 1836 - John Frederic Daniell
  a dezvoltat o variantă îmbunătăţită de celulă galvanică, cu electrozi de cupru şi zinc şi electrolit din acid sulfuric. Noua celulă este capabilă să furnizeze curenţi mai mari pe o durată mai lungă decât pila Volta.

  • 1859 - Gaston Planté
  a inventat primul model de element reîncărcabil, acumulatorul cu plumb, o pilă cu electrolit lichid ce foloseşte plumbul drept electrod negativ (catod), respectiv dioxidul de plumb drept electrod pozitiv (anod).

  • 1866 - Georges Leclanche
  patenta un nou model de baterie, construită din carbon şi zinc.

  • 1900 - Thomas Edison
  a inventat bateria alcalină, sau bateria nichel-fier (NiFe).