Comunicarea bilaterală este un element important al unui site de succes. Scopul creării acestui site îl constituie tocmai exprimarea opiniilor şi furnizarea unor informaţii pertinente referitoare la pila Karpen şi la autorul acesteia, omul de ştiinţă Nicolae Vasilescu Karpen.
Până la furnizarea unui adevărat serviciu de tip Forum, vă rog să trimiteţi mesajele pe adresa de email dp.serban@yahoo.com, urmând ca acestea să fie postate manual.

 
  Conf. dr. ing. Lidia DOBRESCU
Universitatea Politehnica Bucureşti
Prodecan - Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei
   
    Ce ar fi dacă am face POLIFEST împreună?
Adică, în săptămâna din aprilie, când elevii de liceu au Şcoala Altfel, am putea să facem un stand comun cu Muzeul Naţional Tehnic şi Muzeul Politehnicii. Am prezenta filme din istoria UPB şi a electronicii şi grupurile de elevi ar merge apoi la muzeu. Ce reclamă mai bună aţi putea avea? Dar ca să ajungem acolo, mai facem înainte câteva colaborări, acţiuni în ETTI şi apoi la POLIFEST Ce ziceţi?
 
  R:
D.P.Şerban
Există deschidere pentru orice modalitate de promovare a ştiinţei şi tehnicii româneşti, în particular pentru prezentarea operei ştiinţifice a lui N. Vasilescu Karpen şi promovarea acestui site.  

  Prof. dr. ing. Dănuţ-Ionel VĂIREANU
Universitatea Politehnica Bucureşti
Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor
Departamentul de Chimie Anorganică, Chimie Fizică şi Electrochimie
   
    Pila Karpen nu este o pilă de combustie, aşa cum greşit se crede, ci un ansamblu de capacitoare electrochimice de o construcţie mai specială (double layer electrochemical capacitors), funcţionarea lor nu contravine principiul al II – lea al termodinamicii, iar reîncărcarea lor este un proces spontan endoterm, căldura necesară fiind extrasă din mediul înconjurător datorită existenţei unui gradient de temperatură între soluţia din vecinătatea electrozilor şi mediul înconjurător.

Nu vorbim de un perpetuum mobile şi nici de un dispozitiv ce nu respectă principiul II al termodinamicii, ci de o conversie de energie termică în energie electrică, sistemul fiind unul de tip oscilant cu o perioadă de amortizare bine definită.

Nu este o pilă de putere şi nu poate fi folosită pentru consum, curentul debitat fiind mic şi folosit exclusiv pentru acţionarea unui electromotor de mici dimensiuni, ce înglobează energia într-un fir de torsiune. Tot aici se află şi întrerupătorul, de natură mecanică; acesta, după o perioadă de debitare de curent prestabilită şi setată de un limitator mecanic (motorul electric este pus în contact cu pila timp de 0,5 s, după care urmează o perioadă de întrerupere de 18 s), acesta întrerupe circuitul electric şi aduce sistemul la punctul de repaus, când alimentarea este întreruptă, astfel încât prin desfăşurarea reacţiilor electrochimice se obţine refacerea dublului strat electric la cele doua interfeţe, procesul fiind reluat din acest punct prin debitarea de curent in circuitul exterior (prin motor). Continuitatea mişcării şi revenirea în poziţia iniţială este asigurată de firul de torsiune de care este suspendat rotorul motorului (firul de torsiune, în care s-a înmagazinat energia mecanică prin rotirea motorului readuce întrerupătorul în punctul iniţial, restabilind contactul electric, astfel încât ciclul se repetă).

Sistemul este constituit din două pile constructiv identice. În timpul perioadei de contact, curentul ajungea la 17,5 µA, tensiunea pilei scăzând la 0,02 ÷ 0,03 V. În timpul întreruperii, pila se regenera, tensiunea la borne crescând la 0,25 V.

Este deosebit de important ca sistemul să se afle izolat sub cupola de sticlă (izolarea mediului de reacţie sub cupola de sticlă).

Considerations Regarding the Mechanism of Electrical Energy Generation in Karpen’s Cells
 
 

Pentru a aduna şi alte opinii sau comentarii, exprimate pe diverse forumuri, mai pot fi urmărite: